Kiaušidžių patologija ir jos gydymas

KIAUŠIDŽIŲ PATOLOGIJA – kiaušidžių nesugebėjimas atlikti savo funkcijos, t.y. anovuliacija. Anovuliacija – tai būklė, kurios metu kiaušidės nesubrandina kiaušialąstė

PRIEŽASTYS: kiaušidžių ir kitų endokrininių organų veiklos sutrikimas. Jis gali būti įgimtas ar įgytas, pvz., netekus daug svorio, po galvos traumų, sunkių ligų.

TYRIMAI: hormonų profilis 3-5 ciklo dieną, FSH, LH, E2, 7-ios dienos iki numatomų mėnesinių progesterono ir prolaktino tyrimas kraujyje. Esant būtinybei, tiriamas testosteronas (T, moters organizme didžiąją dalį pagamina kiaušidės). DHEAS – dehidroepiandrostendionas gaminamas antinksčiuose, skydliaukės hormonai. Skaičiuojamas laisvas androgenų indeksas.
Bazinė temperatūra matuojama tiesiojoje žarnoje, makštyje 7 minutes neatsikėlus iš lovos ryte. Braižoma kreivė. Bazinė temperatūra yra dvifazė – t.y. antroje ciklo pusėje pakyla 0,3-0,5 laipsnio – rodo, kad ovuliacija yra. Vienfazė – temperatūros pakilimo nėra, ovuliacija nevyksta.

Ovuliacijos buvimą galima nustatyti ir naudojant ovuliacijos testus. Tyrimas panašus į nėštumo testą, skirtumas tik tas, kad yra tiriamas LH pikas.

GYDYMAS. Pirmiausia rekomenduojama pašalinti priežastis – laikytis tinkamo dienos režimo, nepervargti, reguliuoti svorį. Apie 20 proc. moters organizmo svorio turi sudaryti riebalinis audinys – tai reiškia, jei svoris yra per mažas, reikia jį padidinti. Esant nutukimui – sumažinti. Jei yra skydliaukės veiklos sutrikimai – gydoma skydliaukė ir kt.

Pirmo pasirinkimo ovuliacijos stimuliacijai vaistai – antiestrogenai: klostilbegitas arba letrozolis. Naudojami nuo 3-os arba 5-os ciklo dienos penkias dienas po 50-100 arba 150 mg. Ultragarsu tiriama, ar užaugo folikulas.

Jei naudojant šį gydymą adekvačios reakcijos nėra, ovuliacijai stimuliuoti skiriami gonadotropinai: Profasi, Ovitrel, Gonal F, Puregon, Luveris, Elonva. Šiuos vaistus gali skirti tik nevaisingumo gydymo specialistai, dirbantys specializuotose vaisingumo klinikose.