Spermos šaldymas vaisingumui išsaugoti

NAUDOJIMAS
Spermos šaldymas ir laikymas (kriokonservavimas) vaisingumui išsaugoti buvo taikomas žymiai anksčiau, nei buvo sukurta chemo- ar radio terapija, tam, kad būtų išsaugotas vaisingumo potencialas. Sperma šaldoma ir tais atvejais, kai yra sunkumų pristatyti spermą nurodytu laiku. Užšaldytos spermos saugojimas sietinas ir su psichologiniu aspektu, nes tokio rezervo dėka atsiranda galimybė panaudoti spermą kada tik reikia. Spermos kriokonservavimo reikšmė ypač padidėjo, atsiradus chirurginiams spermos paėmimo metodams. Chirurginiu būdu iš sėklidžių ar jų priedų gauti spermatozoidai gali būti panaudojami dirbtiniam apvaisinimui be pakartotinos operacijos.

METODIKA

Taikoma spermos šaldymo metodika, kuri apsaugo ląsteles nuo sužalojimo. „Vaisingumo klinikos“ laboratorijoje spermos šaldymui naudojama Medicult terpė, skirta žmogaus spermatozoidų ir audinių, gautų sėklidžių biopsijos metu, kriokonservavimui.

SPERMOS SAUGOJIMAS

Sperma saugoma skystame azote –196ºC temperatūroje iki trijų metų. Tokioje žemoje temperatūroje ląstelės išlieka gyvybingos visą saugojimo laikotarpį.

EIGA
Pristačius ejakuliatą, atliekamas spermos tyrimas. Nustatomas ejakuliato kiekis, spermatozoidų koncentracija, judrumas. Ejakuliatas apdorojamas ląstelių šaldymui skirta terpe ir supilamas į specialius konteinerius. Pažymėti konteineriai talpinami į skysto azoto rezervuarus.

TYRIMAI
Norintiems užšaldyti savo spermą, būtina atlikti šiuos tyrimus:
AIDS
Hepatitas B
Hepatitas C
Sifilis

TOLIMESNĖ EIGA
Porai apsisprendus turėti palikuonių, vyro sperma atšildoma ir naudojama pasirinktam dirbtinio apvaisinimo būdui: intrauterininei inseminacijai, dirbtiniam apvaisinimui mėgintuvėlyje, intracitoplazminei spermatozoidų injekcijai.