Spermos tyrimas – nevaisingumo tyrimų dalis

Spermos tyrimas dažniausiai yra sudėtinė nevaisingumo tyrimo dalis. Gautų rezultatų analizė svarbi nustatant nevaisingumo priežastis ir taikant gydymą. Spermos tyrimas suteikia įvairiapusę informaciją, todėl ejakuliatas turi būti analizuojamas iš esmės. Spermos tyrimo sudedamosios dalys:

MAKROSKOPINĖ ANALIZĖ
Apima ejakuliato kiekio, suskystėjimo, spalvos, tąsumo, pH nustatymą.

MIKROSKOPINĖ ANALIZĖ
Tiria spermos agliutinaciją, koncentraciją, judrumą, morfologiją, leukocitų, spermiogeninių ląstelių koncentraciją.
Šie tyrimai naudojami reprodukcinei būklei nustatyti. Nors išvardinti parametrai (koncentracija, judrumas, morfologija) yra labai svarbūs, tačiau jų nepakanka tiksliai vyro nevaisingumo priežasčiai įvardinti. Todėl pagrindiniai tyrimai buvo papildyti išsamesniais.

FUNKCINIS TYRIMAS
Hipoosmotinis testas parodo spermatozoidų membranos atsparumą slėgiui. Taip pat nustato gyvų spermatozoidų  koncentraciją, nes ląstelės su pažeista membrana nereaguoja į pasikeitusias sąlygas.

ĮSISKVERBIMO TYRIMAS
Tiria spermatozoidų gebėjimą judėti moters lytiniais takais (Penetracijos testas).

IMUNINIS TYRIMAS
Nustato ar imuninės reakcijos metu gaminami antikūnai prieš spermos antigenus. Antispermos antikūnai sukelia spermatozoidų agliutinaciją, imobilizaciją ir gali būti 12-20 proc. porų nevaisingumo priežastimi.

SPERMOS TYRIMAS PO „SWIM UP“
Dirbtiniam apvaisinimui naudojama išgryninta ir koncentruota sperma. Vienas tokių spermos atskyrimo metodų yra taip vadinamas spermos išplaukimas („Swim up“). Jo dėka apvaisinimui atrenkami tik patys  judriausi ir geriausi spermatozoidai. Todėl, ruošiantis dirbtinio apvaisinimo procedūrai, tikslinga atlikti spermos tyrimą po „Swim up“. Jo metu nustatomi koncentracijos, judrumo bei morfologiniai pokyčiai.