Oksidacinio streso tyrimas

Iki 80 proc. priežasčių, lemiančių vyrų nevaisingumą, siejamos su oksidaciniu stresu.

Oksidacinis stresas – tai būklė, kurią sukelia disbalansas tarp aktyviųjų deguonies formų (sutrumpintai ROS, anglų k. reactive oxygen species) susidarymo ir už jų neutralizavimą bei pašalinimą atsakingos kūno antioksidacinės sistemos atsako.

Nedideli ROS kiekiai būtini įprastam spermos veikimui, bet perteklinis ROS susidarymas pažeidžia ląstelių DNR, sukelia spermos trapumą, kenkia jos judrumui ir galiausiai nulemia vyrų nevaisingumą. Oksidacinio streso formavimuisi didelę įtaką daro tiek vidiniai, tiek išoriniai veiksniai. Kenksminga aplinka, gyvenimo būdas (rūkymas, alkoholis, nutukimas), senėjimas ir psichologinis stresas yra pagrindiniai veiksniai.

O svarbiausi vidiniai faktoriai, skatinantys oksidacinį stresą, – tai šlapimo ir lytinių organų uždegimai, procesai, atsiradę dėl varikocelės, nepilnai išgydytų infekcijų ar tam tikrų sisteminių ligų, tokių kaip deabetas ir pan.

Kadangi oksidacinis stresas turi didelę įtaką reprodukcinės funkcijos sutrikimams, oksidacinio streso spermoje tyrimai yra įtraukti į naujausias ESHRE (Europos žmogaus reprodukcijos ir embriologijos draugijos) vyrų nevaisingumo diagnostikos rekomendacijas.

MiOXSYS – tai kokybinis elektrocheminis tyrimas, kuriuo yra matuojamas sORP – spermos oksidacinis ir reprodukcinis potencialas, apibrėžiamas kaip pusiausvyra tarp bendrojo oksidantų ir reproduktorių aktyuvmo.

sORP tyrimas padidina vyrų nevaisingumo diagnostikos tikslumą, ypač kai susiduriama su nepaaiškinamu nevaisingumu, varikocele, infekcijomis ir uždegimais, pakitusiais spermos parametrais ir/arba nesėkmingu pagalbinio apvaisinimo technologijų taikymu, kaip antai, pasikartojančiais persileidimais.